Implantology

Orthodontics

Dentistry

Dental hygienist

ORAL HYGIENE

Do your gums or teeth feel (hyper)sensitive when drinking something cold or hot? A visit to the dental hygienist will cure and prevent gum disease and other oral problems. Our dental hygienists Niloufar Ramezan Pour and Yasemin Erikli will treat and guide you in obtaining and maintaining good oral hygiene: the basics for a healthy mouth and beautiful teeth.

When should you go see adental hygienist?

 • Your gums bleed when you brush.
 • Your teeth or molars become loose.
 • Your gums are red and swollen and no longer close tightly around the teeth.
 • The gums are retracting.
 • Cavities appear regularly.
 • Tartar or deposits often form on the teeth.
 • You have a bad taste or bad breath.
 • Oral care is - for whatever reason - a problem.
 • Your teeth are hypersensitive to cold and/or hot food and beverages.

"Wij laten u weer lachen"

Voorbeelden van behandelingen die een mondhygiënist uitvoert zijn:

 • Voorlichting over aandoeningen in de mond, de relatie met de algemene gezondheid en voeding.
 • Poetsadviezen en hoe te reinigen tussen ­tanden en kiezen.
 • Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag, ook bij implantaten.
 • Gladmaken van worteloppervlakken.
 • Preventieve behandeling om gebit te beschermen, bijvoorbeeld bij gevoelige tandhalzen.
Waarom gaat u naar de mondhygiëniste?

Omdat tandvleesontstekingen meestal geen pijn doen, wordt het vaak te laat herkend en behandeld. Als door de ontsteking ook het kaakbot aangetast wordt en verloren gaat (parodontitis), kunnen tanden en kiezen los gaan staan. Tandvleesontsteking vormt net zo'n grote bedreiging voor uw gebit als tandbederf (gaatjes).
Rondom de tanden en kiezen bevindt zich het parodontium. Dit bestaat uit tandvlees, vezels en kaakbot. Samen vormen deze het steunweefsel van het gebit. De ruimte tussen de wortel van de tand en het tandvlees hoort niet dieper dan 3 mm te zijn. In de mond bevinden zich bacteriën die zich in deze ruimte kunnen ophopen en zogenaamde 'pockets' kunnen veroorzaken.

Pockets zijn ruimtes dieper dan 3 mm die dieper worden naarmate de ontsteking zich verder ontwikkelt, met als gevolg dat tanden en kiezen los komen te staan doordat het steunweefsel door de bacteriën van binnenuit afgebroken wordt. Dit is een sluipend proces en geeft vaak geen klachten. Meer informatie over mondhygiëne en hoe u tandvleesproblemen kunt voorkomen? 

Aanvullende informatie over gingivitis en parodontitis

Het begin van de tandvleesontsteking heet gingivitis. De bacteriën die in de tandplak langs de rand van het tandvlees zitten, veroorzaken een ontsteking in het tandvlees. Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld, zal dit kunnen overgaan in de tweede fase van tandvleesontsteking, parodontitis. Niet alleen het tandvlees, maar ook de vezels en het kaakbot raken ontstoken. Het kaakbot gaat verloren en pockets worden dieper. De bacteriën en de ontsteking krijgen meer ruimte om zich uit te breiden. De tandplak in de verdiepte pockets (in het geval van parodontitis) is onbereikbaar voor de tandenborstel, tandenstokers of ragers. Daardoor breidt de ontsteking zich steeds verder uit. Behandeling van parodontitis kan verdere aantasting van het parodontium stoppen. De schade die reeds is ontstaan kan NIET meer worden hersteld.

Beide ontstekingen komen veel bij volwassenen voor, maar bij kinderen kan het ook voorkomen. Vaak wordt dit niet opgemerkt, doordat het niet altijd klachten geeft. De tandvleesontsteking wordt echter eenvoudig opgespoord doordat de tandarts periodiek een controle doet. Hij of zij meet uw tandvlees met een DPSI-score.

Book an appointment  

If you would like to register as a new patient at
City Mondzorg, please enter your details using this registration form. Once we have received your registration, we will contact you to confirm.

Implantology

Orthodontics

Dentistry

Oral hygiene