Een kroon is een soort hoesje die over de eigen tand heen wordt gezet. Dit helpt als een bescherming voor de eigen tand. Om de kroon passend in de mond te maken, wordt er een klein laagje tandglazuur van de tand geslepen, zo voorkomen we dat de tanden met een kroon veel dikker worden dan de eigen tanden. Vervolgens wordt er een scan gemaakt met een 3D scanner.
Een kroon wordt aangeraden wanneer de tand is verzwakt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een grote vulling in de tand zit, waardoor er weinig eigen glazuur en tandweefsel overblijft en de tand dus verzwakt is. Een andere oorzaak waardoor de tand zwakker wordt, is wanneer het een wortelkanaalbehandeling heeft gehad. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt namelijk de zenuw uit de tand verwijdert, de tand is dus eigenlijk dood, waardoor deze ook poreuzer wordt.
Wanneer de eigen tand verzwakt is, is er een vergroot risico dat de vullingen en/of de tand afbreekt. Soms kan dit nog wel hersteld worden met vullingen, maar er bestaat een kans dat de tand dusdanig ver afbreekt dat er ook geen kroon meer opgebouwd kan worden, waardoor de tand verloren is en eruit gehaald moet worden.
Door een kroon te plaatsen, bescherm je de tand die eronder zit voor deze breuken. Zo is de tand beschermd en kun je weer een hele tijd vooruit.
Een brug is een constructie van meerdere kronen aan elkaar. Deze wordt vaak gebruikt om de ruimte op te vullen van een missende tand. Zoals de naam brug al aangeeft, wordt een brug meestal geplaatst over twee tanden als pijlers, met in het midden een zogenoemde “dummy”. De dummy is een volledige neptand, hieronder zit geen eigen tand meer als pijler waar een hoesje omheen zit, maar deze tand hangt aan de twee andere tanden. De twee pijlers heeft een eigen tand onder de brug, dit zijn als het ware kronen, maar er hangt nog een tand tussenin, wat het een brug maakt.
Een brug is een hele goede optie wanneer er in de mond een tand of kies mist en de aangrenzende tanden ook al wat verzwakt zijn. Zo vang je als het ware twee vliegen in één klap. De zwakkere elementen zijn beschermd, op dezelfde manier als dat een kroon dit doet én de lege ruimte van de missende tand of kies wordt opgevuld door de brug.
Wanneer de aangrenzende tanden nog helemaal ‘gaaf’ zijn zoals wij dat noemen. Dus als ze een minimale of zelfs geen vullingen hebben en nog genoeg sterkte hebben en niet opgebouwd hoeven te worden. Wordt er ook een implantaat overwogen in plaats van een brug. Zo wordt alleen de plek aangepakt die daadwerkelijk een tand mist en hoeft er niet geslepen te worden in een gezonde tand of kies.
Het kan voorkomen dat een tand of kies dusdanig is afgebroken dat het plaatsen van een kroon niet meer mogelijk is, op dat moment is in veel gevallen de tand helaas verloren.
De tand of kies moet dan getrokken worden. Om te voorkomen dat er een gat in de mond zit op de plek waar deze tand of kies is verwijderd, kan er een brug of kroon op implantaten geplaatst worden.
Een brug is echter in sommige gevallen niet altijd de beste oplossing. Bij een brug moet er namelijk altijd geslepen worden aan de aangrenzende tanden of kiezen, omdat dit de pijlers voor de brug worden. Als deze aangrenzende tanden nog helemaal gezond zijn, is het zonde om aan deze tanden te slijpen, dus wordt er gekeken naar andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een kroon op implantaat.
Het kan ook gebeuren dat de achterste kies verloren gaat. Deze heeft niet meer aan beide kanten kiezen om als pijler te gebruiken voor een brug, maar het kan wel zijn dat je door het missen van deze kies kauwvlak mist. In deze situatie kan ook een kroon op implantaat een passende oplossing zijn.
Een implantaat is een kunstmatige wortel die in de kaak wordt geplaatst op de plek waar eerst een tand of kies heeft gestaan. Op deze kunstwortel kan later een kroon worden geplaatst. Deze kroon is meer kunsttand, omdat er geen eigen tandmateriaal meer onder zit.
Bent u benieuwd welke oplossing het beste bij jou past? Schrijf u dan snel in op de website en kom op intake om uw situatie door onze tandarts – implantoloog te laten beoordelen!