Implantologie

Orthodontie

Tandheelkunde

Mondhygiëne

MRA stop snurken

MRA (Slaapapneu)

Een veel voorkomende slaapstoornis is snurken. Het geluid ontstaat doordat de ingeademde lucht het slijmvlies van de keelholte, zoals het zachte gehemelte en de huig in trilling brengt. Snurken komt ongeveer even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Zwaarlijvigheid, verstopping van neus- en voorhoofdsholte, alcoholconsumptie en roken zijn enkele boosdoeners, maar ook erfelijke eigenschappen kunnen een rol spelen. Het geluid is soms zo sterk dat een partner, huisgenoot en zelfs buren er last van kunnen hebben. Ook de snurker zelf kan wakker worden van het ongemak. Snurken komt op alle leeftijden voor, maar neemt toe naarmate men ouder wordt. Op hogere leeftijd is het snurkgeluid vaak harder. Veelvuldig en luid snurken is vaak een aanwijzing dat er sprake is van apneu.

Apneu (OSA)

Apneu wordt vaak aangeduid als Obstructief Slaap Apneu (OSA). Een apneu is een onderbreking van de luchtstroom van minstens tien seconden met als gevolg een verlaging van het zuurstofgehalte in het bloed. Bij snurkende mensen met apneu wordt de keelholte door ontspanning van de tong- en kaakspieren tijdens de slaap zo nauw dat er een afsluiting ven de luchtweg ontstaat.

Men spreekt van OSA als iemand ’s nachts:

  • Meer dan vijf keer per uur een ademstilstand heeft van minstens tien seconden
  • én overdag slaperig of vermoeid is
  • én er geen andere reden is voor de ernstige slaperigheid of vermoeidheid overdag
onzichtbare beugel

Het is belangrijk om OSA te behandelen. Wordt er niets aan gedaan, dan kunt u naast vermoeidheid overdag last krijgen van hoofdpijn en van concentratie- en geheugenverlies. Door het gebrek aan zuurstof in de nacht loopt u het risico op meerdere gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten.

Tandarts Neuteboom is sinds 2010 NVTS geaccrediteerd tandarts slaapgeneeskundige.  Wanneer er sprake is van slaapapneu (OSAS) wordt het MRA onder voorwaarden door uw zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering.

vrouw met witte tanden
Afspraak maken

Wilt u zich als nieuwe patiënt aanmelden bij City Mondzorg? Vul dan uw gegevens in middels dit inschrijfformulier. Nadat we uw inschrijving hebben ontvangen nemen we contact met u op om dit te bevestigen.

Implantologie

Orthodontie

Tandheelkunde

Mondhygiëne