Omdat tandvleesontstekingen meestal geen pijn doen, wordt het vaak te laat herkend en behandeld. Als door de ontsteking ook het kaakbot aangetast wordt en verloren gaat (parodontitis), kunnen tanden en kiezen los gaan staan. Tandvleesontsteking vormt net zo'n grote bedreiging voor uw gebit als tandbederf (gaatjes).
Rondom de tanden en kiezen bevindt zich het parodontium. Dit bestaat uit tandvlees, vezels en kaakbot. Samen vormen deze het steunweefsel van het gebit. De ruimte tussen de wortel van de tand en het tandvlees hoort niet dieper dan 3 mm te zijn. In de mond bevinden zich bacteriën die zich in deze ruimte kunnen ophopen en zogenaamde 'pockets' kunnen veroorzaken.
Pockets zijn ruimtes dieper dan 3 mm die dieper worden naarmate de ontsteking zich verder ontwikkelt, met als gevolg dat tanden en kiezen los komen te staan doordat het steunweefsel door de bacteriën van binnenuit afgebroken wordt. Dit is een sluipend proces en geeft vaak geen klachten. Meer informatie over mondhygiëne en hoe u tandvleesproblemen kunt voorkomen?