Implantologie

Orthodontie

Tandheelkunde

Mondhygiëne

man tandenpoetsen

Mondhygiënist

Heeft u gevoelig tandvlees of overgevoelige tanden bij koud en warm drinken? Een bezoek aan de mondhygiënist geneest en voorkomt tandvleesontstekingen en andere mondproblemen. Onze mondhygiënisten Niloufar Ramezan Pour en Yasemin Erikli behandelen en begeleiden u bij het krijgen en behouden van een goede mondhygiëne: de basis van een gezonde mond en een mooi gebit.

Wanneer gaat u naar de mondhygiënist?

  • Uw tandvlees bloedt bij het poetsen.
  • Uw tanden of kiezen los gaan staan.
  • Uw tandvlees rood en gezwollen is en niet meer strak om de tanden of kiezen sluit.
  • Het tandvlees terugtrekt.
  • Er regelmatig gaatjes ontstaan.
  • Er vaak tandsteen of aanslag op het gebit ontstaat.
  • U een vieze smaak of slechte adem heeft.
  • Mondverzorging - om wat voor reden dan ook - een probleem is.
  • Uw tanden en kiezen overgevoelig zijn voor koud en/of warm eten en drinken.
gezond gebit

"Wij laten u weer lachen"

tandartsbehandeling

Voorbeelden van behandelingen die een mondhygiënist uitvoert zijn:

  • Voorlichting over aandoeningen in de mond, de relatie met de algemene gezondheid en voeding.
  • Poetsadviezen en hoe te reinigen tussen ­tanden en kiezen.
  • Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag, ook bij implantaten.
  • Gladmaken van worteloppervlakken.
  • Preventieve behandeling om gebit te beschermen, bijvoorbeeld bij gevoelige tandhalzen.
Waarom gaat u naar de mondhygiënist?

Omdat tandvleesontstekingen meestal geen pijn doen, wordt het vaak te laat herkend en behandeld. Als door de ontsteking ook het kaakbot aangetast wordt en verloren gaat (parodontitis), kunnen tanden en kiezen los gaan staan. Tandvleesontsteking vormt net zo'n grote bedreiging voor uw gebit als tandbederf (gaatjes).
Rondom de tanden en kiezen bevindt zich het parodontium. Dit bestaat uit tandvlees, vezels en kaakbot. Samen vormen deze het steunweefsel van het gebit. De ruimte tussen de wortel van de tand en het tandvlees hoort niet dieper dan 3 mm te zijn. In de mond bevinden zich bacteriën die zich in deze ruimte kunnen ophopen en zogenaamde 'pockets' kunnen veroorzaken.

Pockets zijn ruimtes dieper dan 3 mm die dieper worden naarmate de ontsteking zich verder ontwikkelt, met als gevolg dat tanden en kiezen los komen te staan doordat het steunweefsel door de bacteriën van binnenuit afgebroken wordt. Dit is een sluipend proces en geeft vaak geen klachten. Meer informatie over mondhygiëne en hoe u tandvleesproblemen kunt voorkomen? 

Aanvullende informatie over gingivitis en parodontitis

Het begin van de tandvleesontsteking heet gingivitis. De bacteriën die in de tandplak langs de rand van het tandvlees zitten, veroorzaken een ontsteking in het tandvlees. Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld, zal dit kunnen overgaan in de tweede fase van tandvleesontsteking, parodontitis. Niet alleen het tandvlees, maar ook de vezels en het kaakbot raken ontstoken. Het kaakbot gaat verloren en pockets worden dieper. De bacteriën en de ontsteking krijgen meer ruimte om zich uit te breiden. De tandplak in de verdiepte pockets (in het geval van parodontitis) is onbereikbaar voor de tandenborstel, tandenstokers of ragers. Daardoor breidt de ontsteking zich steeds verder uit. Behandeling van parodontitis kan verdere aantasting van het parodontium stoppen. De schade die reeds is ontstaan kan NIET meer worden hersteld.

Beide ontstekingen komen veel bij volwassenen voor, maar bij kinderen kan het ook voorkomen. Vaak wordt dit niet opgemerkt, doordat het niet altijd klachten geeft. De tandvleesontsteking wordt echter eenvoudig opgespoord doordat de tandarts periodiek een controle doet. Hij of zij meet uw tandvlees met een DPSI-score.

vrouw met witte tanden
Afspraak maken

Wilt u zich als nieuwe patiënt aanmelden bij City Mondzorg? Vul dan uw gegevens in middels dit inschrijfformulier. Nadat we uw inschrijving hebben ontvangen nemen we contact met u op om dit te bevestigen.

Implantologie

Orthodontie

Tandheelkunde

Mondhygiëne