Implantologie

Orthodontie

Tandheelkunde

Mondhygiëne

jongen met beugel

Orthodontie

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken door middel van beugels.
Een mooi, recht en gezond gebit is een zeer waardevol bezit! Het is fraai om te zien, goed voor het zelfvertrouwen en makkelijker schoon te houden. Dit kan allerlei problemen zoals tandvleesontstekingen en gaatjes voorkomen.

tandartsbehandeling

Wanneer starten met een orthodontische behandeling?

Het wordt vaak door uw eigen tandarts tijdens een half jaarlijkse controle aangegeven.

Het meest geschikte tijdstip om een orthodontische behandeling te starten verschilt van persoon tot persoon. Het hangt af van de soort afwijking, het wisselen van de melktanden en van de groei van de persoon.

Er bestaat geen leeftijdslimiet op een orthodontische behandeling. Bepaalde afwijkingen kunnen alleen bij het groeiende kind gecorrigeerd worden, maar vele orthodontische problemen zijn ook bij volwassenen behandelbaar.


Heb ik een verwijsbrief van de tandarts nodig?

U kunt ook zonder verwijsbrief terecht bij City Mondzorg. Een verwijsbrief van de tandarts is wel handig omdat hierin informatie over uw gebit staat en wat er aan de hand is.

transparante beugel witte tanden

Welke soorten beugels zijn er?

Er zijn veel afwijkingen die reden geven voor een behandeling. Iedere afwijking vraagt om een andere, individuele benadering en dus specifieke beugel. Welke beugel(s) er gebruikt worden hangt af van uw persoonlijke gebitssituatie. Hieronder zijn er het merest gebruikte beugels genoemd:

 • Vaste beugels (brackets of slotjesbeugels)
 • Clear aligners – doorzichtige hoesjes
 • Losse beugels (blokbeugels, plaatbeugels, buitenboordbeugels)
 • Vaste of uitneembare retentiebeugels (draadspalken en/of retentieplaten)

De afgelopen jaren wordt een nieuw type beugel populair. Het gaat daarbij om een uitneembare beugel die wordt geproduceerd op basis van een 3D-model van de tanden.

De patiënt draagt de zogenaamde clear aligners – nagenoeg onzichtbare, transparante en uitneembare hoesjes gemiddeld 20 tot 22 uur per dag. Alleen tijdens het eten en tandenpoesten worden ze kort even uitgedaan. Om de twee weken wisselt de patiënt ze om voor een nieuw setje en daarmee worden de tanden en kiezen weer iets verder de juiste kant op geschoven. De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van de correctie en of de beugel dag en nacht wordt gedragen.

transparante beugel in gebit

Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?

Gemiddeld duurt een orthodontiebehandeling tussen de 2 en 3 jaar. Het is lastig om van tevoren precies aan te geven hoelang de behandeling duurt. Dit hangt namelijk af van je gebitsafwijking, de beugel(s) die je krijgt en het juist dragen van de beugel. Op basis van de uitkomsten uit het eerste consult en het uitgebreid onderzoek kan de arts een goede inschatting maken van hoelang de behandeling gaat duren. Dit wordt ook opgenomen in het persoonlijk behandelplan.

 Orthodontie bij City Mondzorg: de behandeling

 • kennismakingsbezoek
 • onderzoek (mondonderzoek, röntgenfoto's, afdrukken en dia's)
 • bespreking van het individuele behandelplan
 • plaatsen van de beugel (met uitleg en instructie)
 • controle-afspraken (elke 4 tot 8 weken)
 • verwijderen van de beugel en plaatsen retentie beugel(s)
 • nacontrole

Tijdens de behandeling moet de patiënt de beugel meestal dag en nacht dragen ('actieve behandelingsperiode'). Tijdens deze periode is regelmatige controle en/of bijstelling van de beugel noodzakelijk. Daarna wordt de beugel vaak alleen nog 's nachts gedragen ('retentieperiode'). Deze laatste periode is ervoor bedoeld om de tanden en kiezen na de behandeling zo goed mogelijk in de gecorrigeerde stand vast te laten groeien. Na deze fase  worden er echter ook vaak kleine metalen draadjes (spalkjes) achter de tanden geplaatst om het gebit in de goede stand vast te houden.

lachend meisje

Wat kost orthodontie?

De kosten die je maakt voor een beugelbehandeling zijn afhankelijk van het soort afwijking in de mond.

Aan de hand van de behandelwens, de gebitsmodellen, de röntgenfoto’s, de lichtfoto’s en de overige gegevens bepaalt de arts samen met u wat in uw specifieke geval de beste aanpak is. 
Dit wordt met u besproken en u kunt gerust vragen stellen en uw eigen voorkeuren aangeven.


Is orthodontie verzekerd?

Orthodontie zit niet in het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor een (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten.

"Wij laten u weer lachen"

Kosten

De kosten die je maakt voor een beugelbehandeling zijn afhankelijk van het soort afwijking in de mond.

Orthodontie zit niet in het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten.

Soorten beugels

Er zijn veel afwijkingen die reden geven voor een behandeling. Iedere afwijking vraagt om een andere benadering en dus een specifieke beugel.

 1. Vaste beugel - plaatjes beugel
 2. Aligners - bijna onzichtbare hoesjes
 3. Activator - blokbeugel
 4. Trainer
 5. Headgear - buitenboordbeugel
vrouw met witte tanden
Afspraak maken

Wilt u zich als nieuwe patiënt aanmelden bij City Mondzorg? Vul dan uw gegevens in middels dit inschrijfformulier. Nadat we uw inschrijving hebben ontvangen nemen we contact met u op om dit te bevestigen.

Implantologie

Orthodontie

Tandheelkunde

Mondhygiëne