Er ontstaat door de term klikgebit soms de verwarring dat het gebit echt op de implantaten klikt als een magneet. Bij veel van de situaties, is dit niet het geval. In onze praktijk werken we met twee verschillende systemen.
Het eerste systeem heeft een steg-constructie, hierbij zit er op de implantaten een beugelsysteem waar de prothese overheen gedragen wordt. De prothese bevestig je over deze beugel heen, waardoor deze vastzit.
Bij het tweede systeem wordt er gebruik gemaakt van locators, waarbij er als het ware drukknopjes zitten op de implantaten, welke je kunt ‘vastklikken’ bij het indoen van de prothese.
Het kan voorkomen dat de veringen van beide systemen na verloop van tijd wat rekken. Waardoor het wat losser begint te zitten.
Wat kan ik doen als mijn klikgebit loszit.
Als u merkt dat het klikgebit losser begint te raken. Neemt dan contact op met de praktijk om een afspraak in te plannen bij onze tandtechnieker.
Wat zijn de gevolgen van een loszittend klikgebit?
Als het (klik-) gebit los begint te zitten, kan er wat speling komen op de prothese en sluit deze vaak niet meer goed aan op de kaak of op de implantaten.
Als dit het geval is, is er een risico aanwezig dat bij verkeerd dichtbijten tijdens het eten, er te veel spanning komt op het kliksysteem of de prothese zelf, waardoor deze kan breken of kapot kan gaan.
Het is daarom belangrijk om op tijd aan de bel te trekken als u merkt dat de prothese niet meer helemaal goed zit.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn klikgebit los raakt?
Bij het plaatsen van het klikgebit, benadrukken we altijd naar de patiënt, dat het belangrijk is op de prothese met de handen op de juiste positie in de mond te zetten.
Helaas merken we nog steeds, dat de prothese vaak in de mond wordt gezet met de handen, maar vervolgens in het systeem wordt gebeten met de tanden. Dit wordt vaak als makkelijker gezien, maar hierdoor is er een hoger risico op kapot maken van het kliksysteem en bovendien slijt deze hierdoor sneller.
Hoe moet ik mijn klikgebit onderhouden?
In onze praktijk willen we graag elke patiënt, dus ook prothese patiënten, minimaal één keer per jaar op controle zien bij de tandarts of implantoloog. Zo kunnen we de kwaliteit van de prothese maar ook van het tandvlees en het kliksysteem controleren.
We kunnen zo beter door hebben als de protheses niet meer goed zitten en op korte termijn door verwijzen naar onze tandtechnieker indien er aanpassingen nodig zijn.
Vragen over een klikgebit? Onze experts staan voor u klaar.